Digital Skills Wallet

Σχετικά

Σημείωμα του συντονιστή

Καλώς ήρθατε στην ιστοσελίδα του Digital Skills Wallet!

Η πανδημία COVID επιτάχυνε την ανάγκη για ψηφιακές δεξιότητες. Το εργασιακό περιβάλλον και η κοινωνία απαιτούν ψηφιακά εγγράμματους ανθρώπους. Με τον όρο ψηφιακός αλφαβητισμός αναφερόμαστε στην ικανότητα ενός ατόμου να εργάζεται με την τεχνολογία σε κινητά ή Η/Υ και να μπορεί να αναπτύσσει, να επεξεργάζεται και να μοιράζεται πληροφορίες, να επικοινωνεί και να συνεργάζεται, να ενημερώνεται για τις ανησυχίες ασφάλειας και να ενεργεί ανάλογα, να επιλύει τεχνικά προβλήματα και να είναι δημιουργικός. Ο ψηφιακός αλφαβητισμός είναι ένας ευρύς τομέας και ως εκ τούτου είναι δύσκολο να διδαχθεί για παράδειγμα μέσω ενός μόνο μαθήματος.

Τα μικροδιαπιστευτήρια μπορούν να βοηθήσουν στο να “σπάσει” αυτός ο τομέας σε μικρά κομμάτια και να δώσουν στους ανθρώπους την ευκαιρία μέσω μαθημάτων σε μέγεθος μπουκιάς να αποκτήσουν σιγά σιγά τις γνώσεις και τις δεξιότητες και να τις πιστοποιήσουν. Αυτός ακριβώς είναι ο στόχος του έργου Digital Skills Wallet (πορτοφόλι ψηφιακών δεξιοτήτων). Για την ανάλυση των απαιτούμενων ικανοτήτων η πυξίδα μας είναι το πλαίσιο DigComp v2.2.

Περίληψη του Έργου

Το έργο αποσκοπεί στην ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος που θα υποστηρίζεται από μια ψηφιακή πλατφόρμα για την απόκτηση και την αξιολόγηση της ψηφιακής ικανότητας με τη χρήση μικροδιαπιστευτηρίων για τους 5 τομείς ψηφιακής ικανότητας σύμφωνα με το πλαίσιο DigiComp. Η πλατφόρμα θα είναι ανοικτή στην κοινότητα και θα συντηρείται από την κοινότητα. Κεντρικό σημείο του έργου, είναι η ανάλυση σε ΜΑ των περιγραφών για τις 5 ικανότητες (Πληροφορική και Γραμματισμός Δεδομένων, Επικοινωνία και Συνεργασία, Δημιουργία Ψηφιακού Περιεχομένου, Ασφάλεια και Επίλυση Προβλημάτων), οι οποίες θα αποτελέσουν τα δομικά στοιχεία για τα μικροπιστοποιητικά. Η πλατφόρμα επιτρέπει στους εκπαιδευτικούς (εκπαιδευτές ΤΠΕ, καθηγητές και εκπαιδευτικά ιδρύματα) (οι συγγραφείς) να συνεισφέρουν με μαθησιακό περιεχόμενο και ερωτήσεις αξιολόγησης στην πλατφόρμα, όπου και τα δύο (περιεχόμενο και ερωτήσεις αξιολόγησης) συνδέονται με μικροδιαπιστευτήρια. Το σύστημα θα αξιολογεί την ποιότητα των συνεισφορών χρησιμοποιώντας μια μεθοδολογία αξιολόγησης από ομοτίμους, στατιστικά στοιχεία που συλλέγονται από το σύστημα και ανατροφοδότηση από τους χρήστες. Οι εκπαιδευόμενοι που επιθυμούν την έκδοση μικροπιστοποιητικών, θα μπορούν να κάνουν μια εξατομικευμένη αξιολόγηση με βάση τον τομέα ψηφιακών ικανοτήτων (1 έως 5) που επιθυμούν να αξιολογήσουν και θα δηλώνουν τις τεχνολογίες που προτιμούν (λογισμικό, εφαρμογές, πλατφόρμες/λειτουργικά συστήματα που χρησιμοποιούν καθημερινά),. Το σύστημα θα παραδώσει ένα Micro-credentials Transcript για την αξιολογούμενη ικανότητα, μια μαθησιακή πορεία μαζί με προτεινόμενα μαθήματα που θα παραδώσουν τα ΜΑ που εκκρεμούν ακόμα (micro-credentials που δεν έχουν εκδοθεί). Ο χρήστης θα έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύσει τα εκδοθέντα μικροδιαπιστευτήρια σε ένα πορτοφόλι ψηφιακών δεξιοτήτων. Ο εκπαιδευόμενος μπορεί να λάβει μέρος στην αξιολόγηση πολλές φορές. Το σύστημα θα ελέγξει το πορτοφόλι ψηφιακών δεξιοτήτων του χρήστη, όπου είναι αποθηκευμένα τα μικροπιστοποιητικά που έχουν ήδη εκδοθεί, και θα παράσχει τις ερωτήσεις που αποσκοπούν στην αξιολόγηση των πιστοποιητικών που δεν έχουν εκδοθεί ακόμη.

Η πλατφόρμα αποτελείται από 3 ενότητες: Ε1: με τη δυνατότητα σύνδεσης των ερωτήσεων με μικροδιαπιστευτήρια και με λογισμικό/εφαρμογές που αξιολογούν τις γνώσεις, Ε2: Ένα σύστημα Mooc όπου οι εκπαιδευτικοί μπορούν να ανεβάζουν μαθήματα μικρού μεγέθους, τα οποία αντιστοιχίζονται επίσης με τα μαθησιακά αποτελέσματα (και συνεπώς τα μικροδιαπιστευτήρια) που παραδίδουν και Ε3: Ένα ευφυές σύστημα που δημιουργεί μια εξατομικευμένη αξιολόγηση με βάση τις προτιμήσεις του χρήστη (περιοχή ικανοτήτων προς αξιολόγηση και λογισμικό/εφαρμογές που χρησιμοποιεί) και παραδίδει ένα εξατομικευμένο αντίγραφο με ένα σύνολο από μικροπιστοποιητικά που έχουν εκδοθεί και αυτά που εκκρεμούν ακόμη. Η ευφυής ενότητα ενσωματώνει μια ενότητα τεχνητής νοημοσύνης. Η ευφυής μονάδα προτείνει επίσης μια εξατομικευμένη μαθησιακή πορεία με μια σειρά μαθημάτων για την απόκτηση εκείνων των ΜΑ που θα οδηγήσουν στην έκδοση των υπόλοιπων μικροπιστοποιητικών για την περιοχή ικανοτήτων.

Το έργο αντιμετωπίζει επίσης τα ακόλουθα ζητήματα:

  • Δεδομένα και δεοντολογία: Ο πρώτος για να ζητήσουν πρόσβαση στην πλατφόρμα ως συγγραφείς και ο δεύτερος εάν επιθυμούν να δημιουργήσουν ένα πορτοφόλι ψηφιακών δεξιοτήτων για να αποθηκεύσουν τα μικροδιαπιστευτήρια τους. Η πλατφόρμα θα τηρεί τις 6 αρχές για τη συλλογή δεδομένων και τον σκοπό, την ακρίβεια και τη διατήρηση, τη χρήση δεδομένων, την ασφάλεια δεδομένων, την ανοιχτότητα, την πρόσβαση στα δεδομένα και τη διόρθωση.
  • Ποιότητα περιεχομένου: Καθώς η πλατφόρμα θα υποστηρίζεται από την κοινότητα (οι συγγραφείς θα έχουν αυξημένα δικαιώματα πρόσβασης στην πλατφόρμα), θα θεσπιστούν μηχανισμοί για α) την πιστοποίηση της ταυτότητας των συνεισφερόντων β) τον έλεγχο της ποιότητας του περιεχομένου μέσω μεθόδων αξιολόγησης από άλλους συγγραφείς γ) μηχανισμούς αναφοράς από τους χρήστες (π.χ. ακατάληπτη αφήγηση ερωτήσεων, λανθασμένες απαντήσεις κ.λπ.) και στατιστικά στοιχεία που συλλέγονται από το σύστημα (πολλές λανθασμένες απαντήσεις σε μια ερώτηση μπορεί να υποδηλώνουν μη κατανοητή αφήγηση κ.λπ.)

Το έργο παρέχει επίσης μια τράπεζα ερωτήσεων για την αξιολόγηση του τομέα ικανοτήτων 1 του πλαισίου DigComp, καθώς και μαθήματα σε μικρές δόσεις (για τον ίδιο τομέα ικανοτήτων). Ο πληθυσμός της πλατφόρμας με τις ερωτήσεις και τα μαθήματα μας επιτρέπει να κάνουμε μια μεγάλη πιλοτική δοκιμή προώθησης της ψηφιακής επάρκειας σε σπουδαστές ΕΕΚ, σπουδαστές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενήλικες και στο ευρύτερο κοινό. Ως εκ τούτου, το έργο παρέχει την ευκαιρία σε 1000 άτομα να αξιολογήσουν και να αναπτύξουν περαιτέρω τον 1ο τομέα ικανοτήτων.

Η κληρονομιά του έργου για την εκπαιδευτική κοινότητα είναι διττή: α) Παραδίδει έναν οδηγό για τον τρόπο σχεδιασμού μαθημάτων και ερωτήσεων μικρού μεγέθους που οδηγούν στην επίτευξη ενός ή περισσότερων μαθησιακών αποτελεσμάτων, ένα πλαίσιο που μπορεί να εφαρμοστεί για την ανάπτυξη μαθημάτων για την απόκτηση οριζόντιων και τομεακών δεξιοτήτων β) Παραδίδει ένα πλαίσιο που περιγράφει τη διαδικασία οικοδόμησης ενός οικοσυστήματος για την απόκτηση μαθησιακών αποτελεσμάτων και την έκδοση μικροπιστοποιητικών για την κοινότητα και από την κοινότητα, τα ζητήματα και τους κινδύνους που εντοπίζονται και τις βέλτιστες πρακτικές. Το πλαίσιο παρέχει τα δομικά στοιχεία για την ανάπτυξη οποιωνδήποτε οριζόντιων και τομεακών ικανοτήτων βελτιώνοντας έτσι την εκπαίδευση και την κατάρτιση και επιφέροντας ουσιαστικό καινοτόμο αποτέλεσμα όσον αφορά τις μεθόδους και τις πρακτικές σε όλους τους τύπους μάθησης.

Τέλος, διοργανώνει 5 εκδηλώσεις μεγάλης κλίμακας σε όλη την Ευρώπη για την παρουσίαση του προτεινόμενου οικοσυστήματος, των πιλοτικών αποτελεσμάτων, του οδηγού και του πλαισίου.