Nota coordonatorului
Bine ați venit pe site-ul Digital Skills Wallet!
Pandemia de COVID a accelerat nevoia de competențe digitale. Societatea, dar și piața muncii au nevoie de oameni alfabetizați digital. Prin alfabetizarea digitală ne referim la capacitatea unei persoane de a lucra cu tehnologia pe telefoane mobile sau PC-uri și de a putea să dezvolte, să proceseze și să partajeze informații, să comunice și să colaboreze, să fie informată cu privire la problemele de securitate și să acționeze în consecință, să rezolve probleme tehnice și să fie creativă. Alfabetizarea digitală este un domeniu larg și, prin urmare, dificil de predat printr-un singur curs amplu.
Micro-creditele pot ajuta la „descompunerea” unui domeniu de studiu în bucati mici și oferindin posibilitatea de a dobândi încet cunoștintele și abilitățile prin cursuri de dimensiuni mici, care apoi să poată fi certificate. Acesta este scopul proiectului Digital Skills Wallet. Pentru lucrul cu competențe digitale se va folosi cadrul DigComp v2.2.
Rezumatul Proiectului
Proiectul își propune să dezvolte un eco-sistem susținut de o platformă digitală pentru dobândirea și evaluarea competențelor digitale cu utilizarea microcreditelor pentru cele 5 domenii de competențe digitale conform cadrului DigComp. Platforma va fi deschisă comunității și va fi susținută de comunitate. În centrul proiectului se află analiza descriptorilor pentru cele 5 domenii digitale (Alfabetizare digitală și informațională, Comunicare și colaborare, Creare de conținut digital, Securitate cibernetică și Rezolvare de probleme), care vor constitui elementele de bază pentru micro-credite. Platforma permite autorilor (formatori TIC, profesori și instituții de formare) să contribuie cu conținut de învățare și întrebări de evaluare strâns legate de micro-credite. Sistemul va evalua calitatea contribuțiilor utilizând o metodologie de evaluare încrucișată, folosind statistici colectate de sistem și feedback-ul utilizatorilor. Cursanții care doresc dobândirea de micro-credite, vor putea face o evaluare personalizată corespunzător unui domeniului de competență digitală (1 la 5) și vor putea alege tehnologiile preferate (software, aplicații, platforme, sisteme de operare). Sistemul va furniza o transcriere a micro-creditelor pentru competența evaluată, etapele de învățare și va sugera cursuri de parcurs. Utilizatorul va avea opțiunea de a salva micro-creditele emise într-un portofel de competențe digitale. Cursantul poate face evaluarea repetat, până obține rezultatul dorit. Sistemul va verifica portofelul de competențe digitale al utilizatorului, unde sunt stocate micro-creditele deja emise și va oferi spre evaluare acele întrebări corespunzătoare creditelor care nu au fost încă obținute.
Platforma este formată din 3 module: M1: Un instrument de creare a diferitelor tipuri de întrebări (selecție unică, selecție multiplă, alegerea ordinii corecte, potrivire, etc.), întrebările fiind legate de micro-credite și de software/aplicațiile pentru care evaluează cunoștințele, M2: Un sistem MOOC în care autorii pot încărca cursuri de dimensiuni mici, care sunt, de asemenea, mapate la rezultatele învățării (și, prin urmare, la micro-credite) și M3: Un sistem inteligent care creează o evaluare personalizată pe baza preferințelor utilizatorului (domeniul de competență pentru evaluare și software/aplicațiile pe care le utilizează) și oferă o transcriere personalizată cu un set de micro-credite deja obținute și care urmează a fi obținute. Modulul inteligent încorporează un modul AI. Modulul inteligent sugerează, de asemenea, o cale de învățare personalizată, printr-o serie de cursuri pentru atingerea acelor obiective de învățare care vor duce la obținerea micro-creditelor rămase pentru domeniul de competență.
Proiectul abordează, de asemenea, următoarele probleme:
- Confidențialitatea și etica datelor: Utilizatorii vor trebui să creeze un cont, prin care solicită accesul la platformă în calitate de autori sau de cursanți (dacă doresc să creeze un portofel de competențe digitale pentru a-și salva micro-creditele). Platforma va respecta cele 6 principii pentru Colectarea datelor, Acuratețea și păstrarea datelor, Utilizarea datelor, Securitatea datelor, Deschiderea, Accesul și corectarea datelor.
- Calitatea conținutului: Deoarece platforma va fi susținută de comunitate (autorii au drepturi de acces la platformă), vor fi instituite mecanisme pentru a) autentificarea contributorilor b) controlarea calității conținutului prin metode de evaluare încrucișată de către alți autori c) folosirea mecanismelor de raportare de către utilizatori (de exemplu, pot raporta dacă enunțul întrebărilor este neclar, răspunsuri greșite, etc.) și statisticilor culese de sistem (prea multe răspunsuri greșite pentru o întrebare ar putea implica enunț ambinuu, etc.).
Proiectul oferă, de asemenea, o bancă de întrebări pentru evaluarea domeniului de competență 1 din Cadrul DigComp și cursuri de dimensiuni reduse (pentru același domeniu de competență). Popularea platformei cu întrebări și cursuri va permite realizarea unui test pilot de mare amploare care să promoveze competențele digitale pentru studenții VET, studenții din învățământul superior, adulți și publicul larg. Prin urmare, proiectul oferă posibilitatea ca 1000 de persoane să evalueze și să dezvolte în continuare domeniul de competență 1.
Moștenirea proiectului pentru comunitatea educațională este dublă: a) Oferă un ghid despre cum să proiecteze cursuri și întrebări care să conducă la obținerea unuia sau mai multor rezultate ale învățării, un cadru care poate fi aplicat pentru dezvoltarea de cursuri pentru dobândirea de competențe transversale și sectoriale b) Oferă un cadru care descrie procesul de construire a unui ecosistem pentru achiziționarea rezultatelor învățării și emiterea de micro-credite pentru comunitate și de către comunitate, problemele și riscurile identificate și cele mai bune practici. Cadrul oferă elementele constitutive pentru dezvoltarea oricăror competențe transversale și sectoriale, îmbunătățind astfel educația și formarea fiind inovator în ceea ce privește metodele și practicile pentru toate tipurile de învățare.
În cele din urmă, în cadrul proiectului se vor organiza 5 evenimente mari în întreaga Europă pentru a prezenta, eco-sistemul, rezultatele testării și ghidul.